kolmapäev, märts 05, 2008

(:)tõsised probleemid aritmeetikaga

























Delfis kirjutab valekivirähk erinevatest patreitoetuse uuringutest: "Terve mõistus ütleb ju, et ühe ja sama erakonna toetus ei saa olla korraga nii 35% kui ka 21%. Mõlemad küsitlused valmisid ju veebruarikuus.

Rahvusringhääling läks oma tulemuste erinevusest nädal varem avaldatud küsitluse omadest lihtsalt vaikides mööda. Küll aga avaldas selgituse vastuoluliste uuringuandmete kohta Postimees. Nimelt erinevad kahe uuringufirma tulemused seetõttu, et protsentide arvutamisel kasutatakse erinevaid meetodeid."

protsent on sajandik, toon lihtsa näite, sajandik 200jast on 2, protsendi arvutamiseks on tõesti mitmeid võimalusi kui ainult üks neist on õige. see mis annab tulemuseks 2, soovitan seda töövõtet kõigile küsitlusfirmadele. pangu oma tabelisse 200 ja võrku sellest oma meetodi järgi 1%, väga lihtne, kohe saame teda, kumb neist tõele lähemal on. protsent ei ole nii keeruline asi, et selle taha peitu pugeda. aga mine tea, ehk kellegi jaoks on ka % kõrgem mat. hui neid teab.

2 kommentaari:

Manjana ütles ...

nende kahe küsitluse vahe on see, et ühel puhul pannakse vastus ka siis kirja, kui vastajal eelistus puudub, teisel puhul sunnitakse inimesel kindlasti kedagi valima. postimees kirjutas sellest kuu alguses, et nad vahetasid küsitlejat. ma olen juba tükk aega sel teemal karjunud.

tegelt on need küsitlused üldse kahtlased, kuna neil pole esinduslikku valimit, mis teeb statistiliseks veaks mingi 6-10%.

kivisildnik ütles ...

küsitlusi on võimalik kallutada sobivas suunas, enne küsitlust korraldatakse suuremahuline eelküsitlus, see hõlmab rohkem matse kui küsitlus ise, eelküsitlusel selguvad vastajate eelistused ja peaküsitlust on tüüpide vastuseid ette teades lihtne ja ohutu manipuleerida. valid endale sobivad vastajad ja asi nudi.