reede, märts 21, 2008

(:)õpetajate leht kolletus ära





















Õpetajad vajavad elementaareid algteadmisi kirjandusest ja ühiskonna korraldusest, lugesin õpetajate lehest kõige ilgemat kust: "Pean tunnistama, et ega ma saanudki aru, mida mõtleb eelmise nädala Sirbi viimasel küljel (:)kivisildniku nime all sõnu pritsiv kirjaoskaja (kelleks ta ennast ise peab ja kor­duvalt nimetab), deklareerides soovi vabastada Eesti Vabariik klassi­kalisest muusikast kui kahjuliku vaimunõtruse ilmingust ning tuues loomastumise näiteks Arvo Pärdi loomingu. Küllap see vist ikka mingi äraspidine huumor peab olema, sest ega siis „näljutatud kirjanik” (:)kivisildnik usu ometi tõsimeeli, et tema tasemel literaatide ülalpidamine on igapäevast leiba teenivate „töökate idiooti­de” püha kohus? Või et museaalne kultuurilugu, ooper ja moodne tants ning üldse kõik, mille mõttest mõni lugema-kirjutama õppinu aru ei saa, on „ühiskondliku kaaluta totrus” ja „ideedeta möögimine”? Või mine sa tea... Inimeste arusaamad maailma asjadest on tihtipeale ikka ehmatavalt erinevad." tsitaadi lõpp

minu tasemel? see tähendab ometigi tipptasemel. oleme ausad, kui suvalisel tasemel õpetaja on riigi või omavalitsuse palgal, miks siis kõigi aegade suurim eesti kirjanik ei võiks olla - põhiseadus räägib kultuuri säilitamisest, haridus saab almust kui kultuuri alam level ja muudkui ülbitseb. masendav. lähen peagi jõgevale kirjanduspetajatele lihtsaid asju seletama. ehk õnnestub mõned neist inimliigile tagasi võita.

7 kommentaari:

osaline ütles ...

eelviimases reas on kirjaviga. kirjanduspetjad, mitte kirjanduspetajad. :)

kivisildnik ütles ...

jah

kuulitõukaja ütles ...

ma tahaks kirjanduspetjaks saada. tšehhovile meeldisid petised ja sulid

Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
LiizaKazz ütles ...

:D
ära sa räägi

ma ei suuda inimesi igasugustesse karpidesse lahterdada, aga üldiselt on kirjanikud/luuletajad, siis tulevad kriitikud ja siis veel igasugu muud tegelased, võibolla isegi kirjandusteadlased ja siis - vata aga vata aga vata - viimase aja kirjanduselu kauged õpetajad, sest neil pole füüsiliselt lihtsalt võimalik oma 22 tunniga koolis lisaks tuttavaks saada - selle viimase aja kirjandusleluga.

Nii et jah... aga teha pole midagi, kui koolist kooli, raamatukogust raamatukokku kapata ja kivisildnikku, kristiina ehinit, jyrgen roostet, ivar silda või jumal ise teab, keda teha.

Nii see eesti rahva harimine käibki.

Kahjuks ei ole Atwoodi Eestisse koos Lessinguga tuua.
aga nii see käib.

kivisildnik ütles ...

selge, see panjam kes õpetajate lehes haugub on teinud 3 intekat toomas pauliga - kristlik propagandamasin vt http://et.wikipedia.org/
wiki/Toomas_Paul

LiizaKazz ütles ...

toomas paul kõneleb samadest asjadest, mis kivisildnikki, teisiti, rahulikumalt (võtta maha kogu see kristlikkus, mida tavaliselt kirikuõpetajale pahaks võib panna).

See et keegi on kristlane (mina olen õigeusklik) ei tee teda ju halvaks inimeseks ja mis seal salata ei tee heaks inimeseks kaa. Nagu öeldakse nimi meest ei riku, pigem vastupidi. Viimane Pauli artikkel päevalehes seoses nende lahutamiste ja liitmistega inimeste vahel - oli väga terav, algul mai saand arugi, aga siis kõik, mis jäi ütlemata, saigi öeldud.

See on ebaoluline. Aga see, et lapsed saavad võimalikult head haridust oleneb tõepoolest õpetajatest ja nendest, kes seda haridust nendele lastele annavad.
Kahjuks ei anna seda haridust mitte ainult õpetajad, vaid ka meedia ja need meedias ringi tuututavad kirjanikud ja kirjanikutarid. Seega võtkem endale aktiivse kirjaniku ülesanne.

PUNKTUS