kolmapäev, september 06, 2006

(:) kaabakad ja keigarid

vanad ja kasutud sõnad uuele ringile

1
KAABAKAS

Kaaba (araabia الكعبة (al-Ka‘abah)) on ehitis Mekas Suure mošee õuel ja on islami tähtsaim pühamu. Kuubikujuline ehitis on kaetud musta kangaga, mida vahetatakse igal aastal. Kaaba edelaosas hõberaamis asub nn Must kivi (al-Hajar al-Aswad), mis arvatakse olevat meteoriitset päritolu.

Kaaba on 12 m pikk, 10 m lai ja 15 m kõrge ning asub madalal platvormil. Hallidest kiviplokkidest ja marmorist ehitise nurgad on suunatud nelja ilmakaare poole.

Seitse korda vastupäeva ümber Kaaba käimine ja Musta kivi suudlemine on muslimite palverännaku hadži üks peamisi rituaale.

(:)
kohutavalt ajavad mind närvi lehetoimetajad kes teevad moslemist muslimi või kurat teab mille - töötasin välja eestikeelse sõna moslemi tähistamiseks - kaabakas st kaaba ümber jõlkuv tegelane

tüüplaused: kui elutuppa on tunginud mingi kaabakas, kes on juba auto segi peksnud . . . Lisaks sellele et ta on kaabakas ja padu lohh on ta veel huligaan. Vana Iran-Contra kaabakas Sauroni silma keeramas. Suur kaabakas on suur kaabakas, kuid mitte veel ``espèce''. Ja nüüd see kaabakas istub koos oma koledate Ameerika sõpradega stuudios, selle asemel, et mulle järgi tulla ja mind arsti juurde viia.

väike aga
enesestki mõista on kaabaks eesti kultuuris negatiivse emotsionaalse taustaga
samas kaabaktekultuuris on see positiivne sõna ja just seda peme me arvestama
pretsedent on olemas
neeger on eesti keeleruumis neutraalne
aga neegrite kultuuris halvustav
ja just neegrite seisukoht on määrav
või vähemalt tooni andev

2
KEIGAR

pedesid tuleb aga eesti keeles nimetada keigariteks
gey kargajateks ja iseäranis edevateks tegelasteks

tüüplaused: Üks vana keigar piibrinahast mütsi ja põskhabemega. Nikita Mihhalkov tuli rezhissuuri kui moodne keigar kunstinäituse avamisele. See inimene on ju keigar. ...kui suvine hooaeg on hakkamas, siis on aina tihedamini märgata mõnda hoolega vahatatud isikupäratut autokest, kus mõni keigar sees istub, aknad all ja läbi päikeseprillide naisi vahib.

1 kommentaar: