esmaspäev, mai 12, 2008

(:)õhtumaa allakäik - reisijuht

























TMSis ilmus tore lugu, hatto referaat õhtumaa allakäigust. psengleri diagnoosib ja kirjaldab üleilmset loomasumist täiega. ilmselt on peeter helme pidas samal teemal ja samale allikale toetudes EKSis 2007 aasta proosa ülevaate, hatto veb parralleel enne esimest maailmasõda kirjutatud raamatu ja meie tänase elu vahel - kokkusattumused on hämmastavad. soovitan:

...Mis siis oleksid olnud Eesti valikud Spengleri järgi? Oletame, unistame, et saame aja tagasi kerida Eesti taasiseseisvumise järgsesse ajajärku. Kas me oleks saanud midagi teha? Ilmselt küll. Vananemist ja fataalseid protsesse peatada ei saa, ümber pöörata samuti mitte. Kas oleks mingit väljapääsu? Võimalus on pidurdada hukatust sedavõrd, et finaal nihkuks praktiliselt lõpmatusse. Kultuur tardub tsivilisatsiooniks. Me oleks pidanud olemasolevast tsesarismi, sisuliselt hävingu keskusest, s.o. NL-ist end nii tugevalt lahti lükkama kui võimalik, s.t. taastama esimese Eesti Wabariigi kõige väiksemat kriipsu mööda, isegi kui see oleks mõjunud naeruväärsena. Mitte lubama NL-i, tsesarismi ja hävingut endas kandvatel inimestel osaleda poliitikas, olla valitud ja valida ja saada riigiaparaadis kõrgeid ametikohti. Läks aga risti vastupidi ja viimased tegid Eestist rajataguste peremeeste käskude järgi elava korruptsioonipesa. Igaüks teeb seda, mida oskab. Nende elukogemused olid, kuidas pugeda, käsku täita ja meelehead vastu võtta ja sotsiaalse läbikäimise oskus, mis sellega kaasnes.

Teiseks oleks pidanud uue tsesarismi keskusele nii otsustavalt selja pöörama kui võimalik. Keegi ei oleks meid EL-i sundinud, oleksime iseseisvad siiani. Nüüd sunnitakse meid oma maid ja metsi võõrastele müüma, oma põlevkivielektrijaamu sulgema, et rajatagune isand saaks tuumajaama ehitada, EL-i nõuete kohast käibemaksu kehtestama, mis vallandas inflatsiooni uuel tasemel, neegreid, araablasi jt. selliseid Eestisse võtma, esialgu küll venelastele õigusi andma, mida neile pole rahvusvahelise õiguse ega muu järgi ette nähtud. Last but not least, EL viis meie uueaja religiooniks muudetud suhteliselt kõrge majanduskasvu. Kuid see kõik on Spengleri järgi alles õuduste algus.

Kolmandaks oleks pidanud tegema oma rahvast orjade asemel kodanikud. Andma iga võimaliku küsimuse neile pureda, s.o. panna arutelule - väitlusele ja rahvahääletusele.

Kommentaare ei ole: