kolmapäev, mai 07, 2008

(:)religioonist ilma eelarvamusteta




















sirbis kirjutab krull usuasjadest, soovitan lugeda. osundan: Pilt tundub eriti lohutu, kui heita pilk suurte religioonide vähe tuntud kõrvalaladele. Ühe 2005. aastal Helsingis peetud konverentsi kogumikust selgub, et verist vihavaenu leidub ka seal, kust võiks oodata rahumeelsuse ja vägivallatuse vaimu. (Vt Exercising Power: The Role of Religions in Concord and Conflict. Toim Tore Ahlbäck. Vammala, 2006.) Nii võivad vadžrajaana budistid mõnikord kõnelda vägivalla vajalikkusest ning seda ka ise kasutada; vastuolu dalai-laama ja Dorje Shugdeni pooldajate vahel viis 1997. aastal koguni mõrtsukatööni budistlikus siseringis. Templimäe aktivistid ei tapa Iisraelis sugugi ainult palestiinlasi, vaid samavõrd ka juute, kes ei usu Templimäe erilisse rolli Iisraeli ja kogu maailma vaimse keskusena. Krišna Teadvuse Rahvusvahelise Ühingu rajaja Bhaktivedanta Swami kõnedest on selgunud, et ta pidas ka tapmist kunstiks ja uskus koguni aarja rassi üleolekusse teiste suhtes jne. Hämmastavaid näiteid leidub nii palju, et võib tekkida küsimus, mis on religioonis üldse head?


5 kommentaari:

lapthipang ütles ...

Kas see oli kosmoteismist? Ma sõnumit suutsin jälgida, aga kuidas seda terminit arusaadavalt lahti seletada. Ta ei püüdnud.

kivisildnik ütles ...

poolharitlane vikipeedia ütleb, et Kosmos on kreeka keelest tulnud sõna mis tähendab maailm, täpsemalt korrastatud maailm. Kosmose kui ilusa ja harmoonilise maailma vastand on kaos. Sõna kosmos tüvest tuletatakse eri teadusharude mõisteid: kosmogoonia, kosmoloogia, kosmograafia, kosmonautika, kosmobioloogia ja kosmeetika. Või mõisted kosmopoliit, kosmopolitism, kosmodroom jne.

lapthipang ütles ...

kosmoteism ühendab maailma,mis puudub,ja religioon lõhestab maailma kui tervikut. minu jaoks siis. Selge on aga see, et religioon on kasulik ja hea teatavatele institutsioonidele, kes võimuvõitluses kergemeelseid ära kasutavad. ala 80% terroristidest pidavat olema kirjaoskamatud, nad ju ei peagi asjast siis aru saama. elu maal läheb sitalt, seega paremini roketshipiga paradiisi.
religion on hea veel neile, kes ei vaevu ennast otsima. ja nagu zarathustra kuulutas - "jääge ustavaks maale ja ärge uskuge neid, kes teile räägivad ülemaisist lootusist. mürgitajad on need, olgu teades või teadmata." hea lause!

kivisildnik ütles ...

õige
vana zara on tegija

teadisegikes ütles ...

vähemasti eestlaste (pseudo?)kristluse suhtelise välja juurimise eest võib nõuka-ajale küll aitäh öelda